lördag, februari 12, 2011

Är den Du är!

Ingen har väl missat artiklarna i webbtidningarna senaste dagarna. De om 6-åringen, som fick en kniv i nacken, utanför Jönköping. Pojken har under en längre tid retats, knuffats, och bråkats med för att han har haft nagellack, rosa kläder och dansat balett. Han har inte fått den uppbackning av de vuxna i hans omgivning dagtid, det vill säga i skolan, som man kan förvänta sig år 2011!!! Istället slätades incidenten med kniven över med att det inte var så farligt och att han snabbt glömt det hela och att det värsta då var att pojken med kniven inte bett om förlåt. INTE SÅ FARLIGT!?! WHAT!?! Vad då inte så farligt??? Vad händer nästa gång??? Det hade också sagt till föräldrarna att "man måste bara beredd att man blir mobbad om man har på sig rosa som kille". Helt ofattbart 2011!!!! Rosa är en färg precis som blå, gul, orange, grön och så vidare. Ska vi slänga slagord efter flickorna som bär byxor? Ska ni reta mig för jag har kort hår???

Till och med HM har i vårens katalog mycket rosa till killarna....fast jag blir rätt irriterad att man inte ser vanliga baströjor som den här under både flickor 86-128 och pojkar 86-128 :-( så jag mailade HM´s kundtjänst igen!

I vår kommun har vi 2 st genuspedagoger och jag vet att det arbetats en hel del med genustänk under hösten. Tummen upp!

Som förälder och vuxen är det vår SKYLDIGHET att stå upp och säga ifrån. Det är ALDRIG ok att mobbas. Det är ALDRIG ok att slänga slagord. Det är ALDRIG ok att slå någon. Det är ALDRIG ok att utesluta någon ur lek. Det är ALDRIG ok att INTE gå emellan och guida barn som man ser/hör göra illa någon annan, liten eller stor. 

De signaler som skickas ut till de som mobbar är ju att det är ok. Ingen går emellan och sätter ner foten och säger att det inte är ok. Vi måste visa våra barn var gränserna går. Empati, medmänskliget och kärlek!

Vad vore det för värld om alla var lika och gick i led och inte vågade stå upp för den man är? Se på Egypten nu. En diktatur har fallit för någon vågade gå emot. Nu hoppas vi bara att det får bli fria val och att det blir en demokrati. 

I kväll är det melodifestivalen och där har vi ytterligare en underbar person som gått sin egna väg, som vägrat ställa sig i ett fack och gå som alla andra. Jag talar naturligtvis om Babsan!


Jag läser just nu en underbar bok som jag gärna stuckit under näsan på de så kallade pedagogerna på skolan där killen gick, Mindfullness för föräldrar. Fast titeln säger för föräldrar finns en hel del som är tänkvärt för vuxna överhuvud taget! Att man som vuxen ska leva i nuet hos barnen och guida dem rätt. Något som tydligen missats i dess pedagogers kurser. Jag hoppas att kommunen tar tag i detta nu och utbildar de i kommunen som jobbar med barn lite vett och etikett. Det är inte ok!!! Man ska inte som förälder säga till sitt barn att bara för att du är lite annorlunda så får du räkna med att bli mobbad. Hur i all världen ska en 6-åring förstå det????


En grupp på Facebook har skapats och den 5 mars 2011 bär vi alla rosa för att visa att det är ok!!! Gör det du också!!! Tillsammans förändrar vi världen!!!





1 kommentar:

Anonym sa...

Ja artikeln om pojken som bar rosa kläder är fruktansvärt. Vad är det med folk idag? Vi lever på 2011-talet och folk är pryda som på 1800-talet. Ta bara en sån sak som shorts på killar. Idag är de låååånga, släpiga, fladdrande, och inte korta alls. De slutar vid knäna eller helst längre ner. Eller ta badbyxor för killar. Killarna har numera så långa badbyxor att dom släpar i sjok. Och dessutom under de omfattande badshortsen har man för säkerhets skull sina stora boxerkalsonger! Kvinnorna däremot är tillåtna att bära bikini och kort korta shorts, men inte killarna. Då kallas dom bög eller blir uttittade. Är det moralism? Är det en variant av muslimsk okroppslighet? Eller är det bara en ytterligare variant av skillnaderna mellan könen? Finns det någon som kan förklara varför svenskar har bliivt lika pryda som amerikaner och talibaner?

Anna