tisdag, januari 12, 2010

Snabblagad bouillabaisse

600 g fisk t ex rödspätta, gös eller torsk
100 g skalade scampi eller räkor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 bifftomater
4 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
1 dl torrt vitt vin
1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
½ tsk fänkål
1 baguette
2 msk olivolja

Garnering:
½ dl hackad persilja

1/ Skär fisken i mindre bitar. Krydda dem sedan med salt och vitpeppar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj bifftomaterna ordentligt och tärna dem sedan.

2/ Koka upp fiskbuljongen med vinet i en stor gryta. Tillsätt löken och vitklöken och de tärnade tomaterna. Blanda i timjan och fänkål. Låt koka ca 15 minuter.

3/ Sänk värmen, lägg i fiskbitarna i soppan och låt dem sjuda i ca 5 minuter. Lägg i skaldjuren och låt sjuda, men inte längre än 2 minuter, då kan skaldjuren bli sega. Skölj persiljan väl och grovhacka den.

4/Skär baguetten i tunna skivor. Droppa sedan över olivoljan och lägg baguetteskivorna på botten av en soppterrin. Häll i fisksoppan och strö till sist över persiljan.

NJUT!!!

Inga kommentarer: